Wat is een buyer persona?

Een buyer persona is een gedetailleerd, fictief profiel van je ideale doelgroep. Je buyer persona vertelt je het gedrag, doelen, obstakels en mediaconsumptie van je doelgroep. Een buyer persona zorgt ervoor dat je de juiste content maakt waarmee je je doelgroep bereikt! Je hebt namelijk een goed beeld van je doelgroep.

 

Buyer persona FNKE

Waarom je een buyer persona moet maken

Uit onderzoek blijkt dat een marketingstrategie met buyer persona’s gemiddeld 124% meer leads oplevert. Een buyer persona zorgt ervoor dat je makkelijker doelgroepgerichte verhalen kunt maken en het zorgt ervoor dat je een beter inzicht krijgt in het koopgedrag van de consument. Bij het maken van je buyer persona achterhaal je hoe je doelgroep naar informatie zoekt, welke media hij consumeert en op welke social media kanalen hij actief is. 

 

Je buyer persona geeft je daarnaast inzicht in de doelen en obstakels van je doelgroep. Welke problemen voorziet hij en hoe gaat hij daarmee om? Welke scenario’s doorloopt hij voordat hij bij de oplossing van zijn probleem is: jouw product of dienst. Met het maken van een buyer persona breng je dus ook de buyers journey in kaart. 

 

“Omdat je met een buyer persona beter inzicht hebt in je doelgroep, kun je op het juiste moment, 
via het juiste kanaal, de juiste content aanbieden.”

 

Kortom: met een buyer persona is schieten met hagel verleden tijd. Je zet je marketingbudget efficiënter in en krijgt dus ook meer waarde voor iedere geïnvesteerde euro.

 

Hoe maak je een buyer persona?

Waarschijnlijk heb je meerdere doelgroepen, dus dan ga je aan de slag met het maken van meerdere buyer persona’s. Onderzoek eerst welke verschillende doelgroepen je hebt en beperk je daarbij tot maximaal drie doelgroepen en buyer persona’s. Het is belangrijk dat je je buyer persona baseert op klantdata, marktonderzoek en de kennis over de doelgroep die je zelf hebt.

 

Stap 1. Analyseer je eigen database 

Begin met het analyseren van je eigen database. Denk hierbij aan je CRM-systeem, je mailinglijst, volgers op Facebook en Instagram en de bezoekers van je website. Dit is waardevolle input die je zelf in huis hebt. 

  • Duik je klantenbestand in en maak een uitdraai van gegevens zoals man/vrouw verhouding, leeftijd, woonplaats, via welk kanaal is hij/zij binnen gekomen etc. 
  • Analyseer je social media kanalen. Op Facebook kun je mooie statistieken inzien, die je inzicht geven over je huidige volgers. 
  • Analyseer je websitebezoekers in Google Analytics. Dit geeft je een goed beeld van je huidige doelgroep. 
  • Ga met het sales-team om tafel en vraag wie zij als de verschillende doelgroepen zien en hoe de doelgroep zich in hun ogen gedraagt. Gebruik de kennis over de doelgroepen die jullie intern al hebben. 

 

Stap 2. Vul de basisgegevens van je buyer persona in 

  • Welke naam past het beste bij je buyer persona?
  • Wat is het geslacht van je buyer persona?
  • In welke stad of dorp woont hij of zij? 
  • Wat is de leeftijd van je buyer persona?
  • Is hij of zij getrouwd? 
  • Heeft hij of zij kinderen (en zo ja, hoeveel)? 
  • Wat zijn zijn of haar hobby’s?
  • Welke opleiding doet of heeft je buyer persona gedaan?
  • Wat voor werk doet je buyer persona? 

 

Wil je dit stappenplan opslaan zodat je er later mee aan de slag kunt?

 

Download het stappenplan

 

Stap 3. Breng het doel van je buyer persona in kaart

Naast basisgegevens die je een goed beeld geven over je buyer persona, onderzoek je het doel en motief van je persona dat betrekking heeft op je product of dienst. Hierbij wil je erachter komen wat het einddoel van je buyer persona is als het gaat om het aankopen of afnemen van je product of dienst. Stel je voor, je verkoopt zonnepanelen. Dan kan het einddoel van je buyer persona er zo uit zien: 

  • Het einddoel: “Ik wil zonnepanelen aanschaffen.” 


Bedenk wat je kunt doen om je persona te helpen om zijn of haar doel te bereiken en speel hierop in met behulpzame content. Je achterhaalt het doel van je buyer persona door interviews af te nemen met een aantal (vaste) klanten die kenmerkend zijn voor je doelgroep.

 

Stap 4. Achterhaal de problemen en uitdagingen van je buyer persona 

Als jij weet wat de problemen en uitdagingen van je buyer persona zijn, kun je erop inspelen met relevante verhalen. Bedenk wat je kunt doen om je persona te helpen door input te verzamelen bij het afnemen van de interviews. Ik geef je een voorbeeld aan de hand van de aanschaf van zonnepanelen: 

  • Probleem: “Ik wil kwalitatief goede zonnepanelen aanschaffen maar ik kan de duurste niet betalen.” 
  • Uitdaging: “Er zijn zoveel verschillende soorten zonnepanelen dat ik niet weet wat de beste keuze is.”

 

Aan de slag met je eigen buyer persona? BEGIN MET DEZE VRAGENLIJST! 

 

Stap 5. Onderzoek de mediaconsumptie van je buyer persona

Het achterhalen van de mediaconsumptie van je buyer persona is een onmisbaar onderdeel. Als je relevante verhalen maakt, maar niet weet via welk kanaal je het onder de aandacht moet brengen, ben je nergens. De mediaconsumptie van je doelgroep achterhaal je in een interview of enquête die je verspreid onder je klanten. Zorg ervoor dat je antwoord kunt geven op de volgende vragen: 

  • Wat is de mediaconsumptie van je buyer persona? 
  • Welke social media kanalen gebruikt je buyer persona? 
  • Door wie laat je buyer persona zich beïnvloeden? (denk aan influencers, vrienden, familie enz.) 

 

Stap 6. Visualiseer je buyer persona

De laatste en misschien wel de leukste stap in het maken van je buyer persona is het visualiseren ervan. Maak een sexy visual van je buyer persona zodat je in één oogopslag inzicht krijgt in de doelgroep waar je verhalen voor maakt of distribueert. 

  • Verwerk de antwoorden op alle vragen in blokken. Dit zorgt voor overzicht! 
  • Haal quotes uit je interviews en plak deze in je visual.
  • Kies een foto van een persoon die matcht met je buyer persona. Een gezicht zorgt ervoor dat je je beter kunt verplaatsen in je doelgroep. 

 

Voorbeeld buyer persona FNKE

 

Stap 7. Voeg je buyer persona toe in HubSpot en maak dynamic content

Werk je met HubSpot? Zet je buyer persona in het systeem en maak dynamic content. Met dynamic content wordt een pagina afgestemd op de individuele bezoeker. 


Nu je een buyer persona hebt gemaakt, is het tijd om doelgroepgerichte verhalen te maken. Lees hier hoe je met content marketing inspeelt op de buyer's journey!