Wat is SEO en waarom is het belangrijk?

SEO staat voor Search Engine Optimization, ook wel zoekmachineoptimalisatie. Met SEO-proof content zorg je dat je doelgroep je vindt. Het is belangrijk dat je content SEO-proof is, want je hebt natuurlijk jouw toffe video en interessante blog niet voor niks gemaakt. Met een SEO geoptimaliseerde website vindt je doelgroep jou in plaats van andersom.

 

De drie pijlers voor een SEO-vriendelijke website

SEO wordt getoetst aan de hand van drie pijlers: content, techniek en autoriteit. Wil je hoog in de zoekresultaten van Google verschijnen, dan is het belangrijk dat je op alle drie de pijlers scoort. Check hieronder wat onder de pijlers valt.

 

Content

  • Teksten
  • Vaste content (zoals contactpagina’s)
  • Blog content
  • Afbeeldingen
  • Video’s

Techniek

  • Laadtijd 
  • Mobielvriendelijkheid
  • URL-structuur
  • Headers
  • Indexeerbaarheid

Autoriteit

  • Linkbuilding
  • Interne links



Tip 1. Geef de titel en tussenkoppen de juiste headers

Het optimaliseren van je headers is een gemakkelijke, maar belangrijke stap bij het verbeteren van je SEO. Zorg dat je maar één H1 header in je tekst hebt: de titel. Google beoordeelt namelijk het stuk tekst gemarkeerd met een H1 header als meest belangrijk. De tussenkoppen geef je een H2 header. Heb je naast tussenkoppen ook nog subkoppen? Markeer deze subkoppen dan als H3 header. Het gebruik van H4, H5 en H6 headers komt weinig voor en is minder interessant voor je SEO.

 

Tip 2. Geef afbeeldingen de juiste alt-text

Met een alt-text beschrijf je een afbeelding zodat Google en websitebezoekers begrijpen waar de afbeelding over gaat. Benoem de belangrijkste zoekwoorden (keywords) van je content in de alt-text en beschrijf kort wat er op de afbeelding te zien is. Met een juiste alt-text laat jij aan Google zien dat je afbeelding te maken heeft met de content op je website, wat goed weer is voor de vindbaarheid. Jij blij, Google blij! 

 

Tip 3. Maak een SEO-vriendelijke URL-structuur

Het verbeteren van je URL-structuur is een van de meest onderschatte factoren om hoger in de zoekresultaten van zoekmachines te eindigen. Bij een SEO-vriendelijke URL-structuur is het van belang dat je pagina’s zo dicht mogelijk bij de stam van je domein staan. In ons geval zo dicht mogelijk bij ‘fnke.nl’. De webpagina’s met cases, blogs, diensten en over ons willen we zo dicht mogelijk bij onze stam hebben staan. Bijvoorbeeld: fnke.nl/blog. Hoe dichter deze pagina’s bij de stam staan, hoe belangrijk Google de webpagina vindt. Op deze manier scoor je makkelijker hoog in de zoekresultaten.

 

Let bij het bepalen van de URL-structuur op logische vertakkingen. Vertakkingen zijn webpagina’s die hangen onder bepaalde webpagina’s. Onder fnke.nl/blogs vallen bijvoorbeeld onze blogposts. Schrijven we een blog, dan vertakt deze URL bijvoorbeeld in fnke.nl/blog/tips-seo-proof-content. Het is belangrijk dat de vertakkingen logisch aansluiten op de ‘vorige’ vertakking. 

 

De volgende stap is het ‘schrijven’ van de URL. Hierbij is het belangrijk dat je rekening houdt met je doelgroep en keywords gebruikt waar zij naar opzoek zijn. Een goed voorbeeld is de diensten pagina. Het lijkt logisch om de dienstenpagina-URL fnke.nl/diensten te noemen. Alleen je doelgroep zoekt niet op ‘diensten’. Onze doelgroep is op zoek naar PR of content marketing. Een SEO-vriendelijke URL is in dit geval fnke.nl/PR of fnke.nl/content-marketing.

 

To do list voor een SEO-vriendelijke URL-structuur:

  • Bepaal welke pagina’s voor jou het belangrijkst zijn. Plaats deze pagina’s zo dicht mogelijk bij de stam van je domein om met deze pagina’s te scoren;
  • Zorg voor een logische vertakking in je URL-structuur;
  • Zorg voor een juiste en concrete omschrijving van je URL;
  • Stel redirects in naar nieuwe URL’s.

 

Tip 4. Test je website en content op mobielvriendelijkheid

Google beoordeelt jouw website en content op mobielvriendelijk. Hoe je website zich aanpast op verschillende formaten schermen, zoals mobiel en desktop, is van invloed op je SEO. Een website die zich goed aanpast op verschillende formaat schermen noem je een responsive webdesign. Hoe je website eruit ziet kan daarom op mobiel, tablet en desktop verschillen. Vaak is het responsive webdesign voor een desktop prima, maar valt aan het responsive design voor mobiel nog het een en ander te verbeteren. Het responsive maken van je website eist behoorlijk wat tijd, kennis en kunde en wordt daarom vaak uitbesteed. 

 

Check hoe responsive jouw website is met de mobielvriendelijke test van Google (4G test). Google checkt niet alleen of jouw website responsive is, maar geeft ook aan of jouw website mobielvriendelijk is en wat de verbeterpunten zijn. 

Mobielvriendelijke test Google - FNKE

 

Ben je benieuwd hoeveel bezoekers jouw website bekijken via mobiel? Check dan je Google Analytics. Je vindt het aantal mobiele bezoekers op de homepage onder ‘Wat zijn uw populairste apparaten?’.

 

Bij mobielvriendelijkheid wordt er ook gekeken naar de laadtijd van de website. Wil je weten hoe jij een super snelle website fixt? Check dan snel de volgende tip!

 

Tip 5. Verbeter de laadtijd van je website

Hardlopers zijn doodlopers. Maar voor de laadtijd van je website geldt dit niet. Hoe sneller, hoe beter! Niet alleen je bezoekers vinden een snelle website belangrijk, ook Google denkt er zo over. Hoe sneller je website, hoe groter je voorsprong op de concurrentie. 

 

Vaak zorgen grote afbeeldingen voor een lange laadtijd. Met lazy loading zorg je dat afbeeldingen pas laden als ze in beeld komen, waardoor je website een stuk sneller wordt. Lazy loading is een win-win situatie voor jou en je bezoekers; je website is sneller en je bezoekers verbruiken minder data omdat niet alle afbeeldingen gelijk worden ingeladen. Lazy loading wordt veel toegepast in webshops, omdat hier veel afbeeldingen in voor komen. Hoe je lazy loading instelt verschilt per CMS-systeem. 

 

Een tool voor het testen van de snelheid van je website is PageSpeed Insights. PageSpeed Insights laat je zien hoe snel je website is op desktop en mobiel. Zit je in de rode-zone, dan moet je iets doen aan de snelheid van je website. 

 

Tip 6. Update je bestaande content

Google vindt het belangrijk om haar bezoekers relevante content voor te schotelen. Dit betekent dat verouderde pagina’s minder snel worden weergegeven. Het is daarom belangrijk om je blogs iedere zes maanden te updaten. Zo blijft Google je content relevant vinden. Vaste content zoals contactpagina’s of diensten pagina's hoef je niet te updaten voor een betere SEO, tenzij er iets verandert. Google analyseert je website als geheel en vooral het updaten van je blogs is belangrijk! Je update je bestaande content gemakkelijk met kleine aanpassingen in je meta-description, headers en alt-text.

 

Wil je dat jouw website keihard stijgt in de zoekresultaten? Ga aan de slag met onze tips en check hier hoe je je content SEO-proof maakt. Succes!