Het monitoren van je merk is essentieel om je werk als PR / marketing of communicatie man te kunnen doen. Zo krijg je een helder beeld over jouw organisatie in de media. Je weet wie er over je schrijft en wie de belangrijkste influencers zijn voor jouw merk. Media monitoring is de eerste stap die je zet als je wilt werken aan de reputatie van jouw organisatie. Want zonder dit inzicht schiet je met hagel terwijl je met precisie kan mikken.

Wat is media monitoring?

Media monitoring is het structureel in kaart brengen van berichtgeving rondom een merk of onderwerp in de media. Publicaties in media waaronder kranten, magazines, blogs, wiki's, RTV’s, nieuwssites, nieuwsbrieven micro-blogs zoals Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, fora etc. kunnen allemaal real time worden gemonitord.

Daar zijn verschillende tools voor. Coosto, Clipit, Buzzcapture en OBI4wan zijn enkele tools die je kan gebruiken. Ze hebben allemaal hun sterke en zwakke kanten. Met sommigen kan je ook aan webcare doen, zijn gratis of meten verder dan alleen Nederland. De meeste betaalde tools:

  • slaan zelf data op (tweets, online publicaties)
  • bieden de mogelijkheid data te exporteren
  • meten sentiment
  • filteren op auteurs en bronnen
  • bieden de mogelijkheid om te filteren op geo

Denk van te voren goed na over wat en hoe je wilt meten. Wil je alleen het effect in Nederland meten, kies dan voor een Nederlandse tool. Wil je internationaal meten, dan heb je aan alleen Nederlands niet voldoende. Ben je handig met het internet, dan heb je misschien geen persoonlijke ondersteuning nodig. Ben je niet zo handig of wil je er niet teveel tijd in steken, kies dan voor een tool met een uitgebreide helpdesk.

De keuzes en mogelijkheden zijn eindeloos en daarom hebben we een handige checklist gemaakt die je kan helpen om een keuze te maken.

Download de media monitoring checklist

Hoe werkt media monitoring?

Media monitoring kan je onderverdelen in drie segmenten:

  • online media monitoring
  • offline media monitoring
  • social media monitoring

Met online media monitoring hou je in de gaten wat er over je wordt gezegd op websites, fora, nieuwsbrieven, blogs en andere online kanalen. Deze data wordt door de tool ingelezen en in sommige gevallen ook opgeslagen. Als dat laatste gebeurt, kan je ook terugzoeken in de data.

pr-bureau fnke media monitoring.jpg

Met offline media monitoring krijg je inzicht in wat er over je wordt gezegd in kranten, tijdschriften, huis-aan-huis-bladen, vakbladen en RTV. RTV is wel een kostbare optie en niet voor iedereen relevant.

Met social media monitoring monitor je wat er wordt gezegd op Facebook, Twitter, Instagram, en Pinterest. Ook krijg je zo inzicht in het sentiment rondom het merk.

Met media monitoring worden deze segmenten samengevoegd. Zo krijg je per campagne real time inzicht in bereik, PR-waarde, sentiment, influencers, doelgroepen, online conversaties en andere KPI’s die belangrijk voor je zijn.

Real time inzicht met een PR dashboard

Met een PR dashboard kan je altijd en overal zien hoe je campagne en merk presteert. Met narrow casting kan je deze informatie op schermen door je hele organisatie inzichtelijk maken. Campagnes komen zo tot leven en iedereen raakt betrokken bij het behalen van de doelen.

Bekijk hier ons PR Dashboard