We zijn inmiddels bezig aan de tweede minor PR van de opleiding Communicatie van de HAN (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen). Daar gaat veel tijd en energie inzitten terwijl de directe ‘winst’ voor ons er niet is. Waarom investeren we dan toch met alle liefde die tijd en energie in deze studenten?

 

T-shaped professional

De wereld van marketing en communicatie verandert continu, hoewel de basisbeginselen in principe niet veranderen. Daarmee bedoel ik dat merk X product/boodschap Y aan doelgroep Z wil verkopen/overbrengen. Hoe dat gebeurt, is wel veranderd.

Dat vraagt ook om andere mensen en een andere houding dan pakweg tien jaar geleden. Je moet van heel veel onderwerpen wat afweten om mee te kunnen praten en werken, en op een of twee gebieden ben je specialist. Hoefde een copywriter vroeger alleen maar te schrijven, tegenwoordig moet je ook verstand hebben van seo, social media, distributie en als je wat weet van code en cms’en is dat mooi meegenomen. Je moet met een mooi woord een T-Shaped Professional zijn. Voor marketeers ziet dat er zo uit.

PR-bureau FNKE t shaped marketeer

Bron: Growth Tribe

Als je met bovenstaande afbeelding in het achterhoofd naar de opleiding communicatie op de HAN kijkt, lijkt het lesprogramma dik in orde. Je leert in jaar 1 over doelgroepen, online marketing, onderzoeken, woordvoering, advertising, media monitoring, big data, gamification, zoekmachine marketing en usability. Ook de andere jaren lijken mij ontzettend interessant.

Verschil tussen dagelijkse praktijk en opleiding

Maar toch blijkt in onze dagelijkse praktijk dat het met de basiskennis en de vaardigheden van deze studenten wat tegenvalt. Dat kan liggen aan te hoge verwachtingen maar volgens onze ervaringsdeskundige Hannah spelen er nog twee dingen mee: 

  1. De brede scholing is in orde, alleen heb je aan het einde van je studie geen specialisatie. Ondergetekende heeft Journalistiek gestudeerd en daar o.a. veel geleerd over het maken van verhalen. Een skill waar ik elke dag wat aan heb. Zo’n specialisatie ontbreekt bij een opleiding Communicatie. Er wordt verwacht dat je dat in de praktijk leert.

  2. Omdat veel opdrachten in groepsverband worden uitgevoerd, kan een student zich lang verschuilen achter zijn talent of interesse. Stel dat je goed bent in vormgeving, dan ben jij degene die drie jaar de vormgeving doet van de projecten. Zo kun je door je groepje vakken halen waar je niet de vaardigheden voor hebt ontwikkeld. Benieuwd naar deel 2?

Aansluiting bij communicatietalent

We dragen bij aan de minor PR om aansluiting te krijgen bij talentvolle studenten en om de wereld van PR anno 2019 in de hoofden van die studenten te krijgen. Zo dragen we bij aan de specialisatie op ons vakgebied en laten we zien dat PR al veel verder is dan de uitgekotste PR stunt. Daar hopen we natuurlijk zelf ook een keer de vruchten van te plukken in de vorm van getalenteerde medewerkers. Zoals bijvoorbeeld Hannah. 


Met bovenstaande T-shaped professional in het achterhoofd klinkt het maken van ideale opleiding die de perfecte student aflevert als een utopie. Dat moet een opleiding in mijn ogen ook niet willen. De student moet na vier jaar in staat zijn om de basis te begrijpen en uit te voeren, met een of twee specialisaties.

It is the attitude, stupid

Het belangrijkste is de juiste houding en instelling. Dat je nieuwsgierig, gretig, kritisch en leergierig bent. Je moet zelf de motivatie vinden om nieuwe dingen te blijven leren en bij te blijven in je vakgebied. Daarbij maakt het niet uit wat je doet, dat is de belangrijkste skill voor deze eeuw en die leer je niet op school.

In de praktijk hopelijk wel en daarom is de minor PR gestoeld op het uitvoeren van een praktijkopdracht voor een echt bedrijf. Zo hopen we het PR vuurtje aan te wakkeren en studenten enthousiast te krijgen voor dit boeiende vak. Over hoe we dat doen en welke stof we behandelen, gaat ons volgende blog. Wil je die als eerste ontvangen