Holacracy voor FNKE

Dankzij ons bedrijfs’besturingssysteem’ Holacracy zit iedereen in de rollen die passen bij zijn of haar ambities en drijfveren. Doen waar je het beste in bent en waar je gelukkig van wordt. Dan blijven de vervelende klusjes over: FNKE heeft geen schoonmaakbedrijf dat elke dag de vloeren boent, schermen afstoft en vloerkleden zuigt. Ook huren we geen planten: af en toe planten water geven kunnen we best zelf. Prima, maar dan krijg je vanzelf de vraag: wie is ervoor verantwoordelijk? Bij FNKE hebben we daarom de rol Juffrouw Jannie.

Ook dat is een uitkomst van Holacracy: iemand binnen FNKE is verantwoordelijk voor levende planten (samen met de ramen zorgen ze voor zuurstof), een schoon kantoor én de boodschappen. De Juffrouw Jannie op kantoor ben ik. En ik vroeg me ineens af, tijdens het bekijken van het schoonmaakrooster: hoe doen andere, kleinere, bedrijven dit? Ik kan me voorstellen dat vaak degene die het laatste weggaat nog even de vaatwasser aanzet (vloekend en zuchtend vanwege alle zwervende kopjes half opgedronken koffie). En de lunch: iedereen neemt voor zichzelf brood en beleg mee, met een koelkast vol briefjes tot gevolg (en wie maakt hem schoon?).


Terug naar Juffrouw Jannie en Holacracy: Het is duidelijk dat het kantoor leefbaar moet zijn, dat er niet iedere maand een nieuwe plant te hoeft worden gekocht en iedereen een vol buikje heeft zo na eenen. Een rol met belangrijke verantwoordelijkheden, is mij ondertussen duidelijk, waar flink op gezeurd kan worden. Ik ben blij met deze rol (soms minder met mijn lidmaatschap ;-)), want deze draagt zo een steentje bij aan een goed lopend PR-bureau dat leefbaar is. Gelukkig hebben we de rol Juffrouw Jannie Jr.: verantwoordelijk voor het uitvoeren van het schoonmaakschema, dat zijn grote moeder maakt!

 

Grote vraag: hoe regelen andere bedrijven dit?