Inbound PR kan niet zonder content

Wij werken volgens de inbound methodologie. Daarvoor heb je veel content nodig. Iemand in huis hebben die dus goed en snel over allerlei onderwerpen kan schrijven én een beetje verstand heeft van SEO, is dan wel handig. Ook al ben je niet bezig met inbound, goede blogs helpen jouw bedrijf sowieso verder. Ben je wel benieuwd hoe het zit met inbound PR? Download dan het gratis whitepaper. 

Download Whitepaper Inbound PR

En dan nu door naar het schrijfplan. 

Iedereen kan bloggen

We spreken veel mensen die er vanuit gaan dat schrijven vanzelf moet gaan, dat het vooral wachten op inspiratie is en dat je er dan zo in één keer 5.000 woorden uitgooit. Die 5.000 woorden giet je dan uiteraard tijdens het schrijven in een leesbaar verhaal, klaar om te delen op jouw website.

Helaas, pindakaas. Zo werkt het niet. Die 5.000 woorden eruit gooien misschien wel maar het komt zelden voor dat die dan direct publiceerbaar zijn. Dan begint de ellende. Schaven en schuren aan die enorme berg woorden waar een prima verhaal in verborgen zit. Je krijgt het er alleen niet uit want het is volledig bedekt in dikke, ondoordringbare drek. Hup, weggooien, heel hard roepen dat je niet kan schrijven en snel iemand inhuren om het voor je te doen.

Dat zou jammer zijn, want je kan wel schrijven. Je hebt er net immers 5.000 woorden uitgegooid. Je had alleen van te voren na moeten denken en een plannetje moeten maken.

writers-block

Goed bloggen met een schrijfplan

Of je nou een boek of een blog wilt schrijven, je kan niet zonder schrijfplan. Door vooraf tien minuten te investeren, bespaar je achteraf het veelvoudige aan bijschaven. Hoe ziet zo'n plan eruit?

Stap 1

Voor je begint is het dus goed om een stap terug te nemen en jezelf een aantal vragen te stellen.

  • Wat is mijn doel? (informeren, vermaken, overtuigen, opiniëren, activeren)
  • Wat wil ik vertellen? (1 zin met het onderwerp van jouw verhaal)
  • Wie zijn mijn lezers? (klanten, potentiële klanten, vakgenoten, professionals, leken)
  • Wat is het medium? (bedrijfsblog, krant, magazine, gastblog)

Schrijf de antwoorden op. Dit is het controlemiddel als je klaar bent met schrijven.

Stap 2

Verzamel nu informatie. Wat weet je al en wat moet je opzoeken? Wat je al weet, schrijf je op. Niet te uitgebreid maar in korte zinnen of steekwoorden. Sta er niet te lang bij stil, schrijf gewoon op. Ordenen kan daarna nog.

Stap 3

Hier ga je de informatie die je hebt verzameld ordenen. Wat is het doel, wat wil ik vertellen, waar en voor wie. Als je de lezer wilt overtuigen, zul je argumenten moeten noemen. En als de lezer nog weinig van het onderwerp weet, zul je de lezer goed moeten informeren en de moeilijke termen moeten uitleggen.

Stap 4

Nu ga je bijna beginnen met schrijven! Maar eerst maak je een tekstindeling. Dat ziet er ongeveer zo uit:

Titel
Eventueel een subtitel

Inleiding

Eerste alinea

Twee alinea

Derde alinea

Conclusie

Per tekstsoort kan de indeling wisselen en het aantal alinea's kan natuurlijk verschillen. Hou je wel aan een aantal regels. Vertel in de inleiding de aanleiding voor het schrijven en wie, wat, waar, waarom, wanneer en hoe. Het moet ook triggeren om verder te lezen. Dat kan je doen door te vertellen waar je het over gaat hebben. Behandel per alinea één onderwerp en gebruik tussenkopjes. Sluit af met een samenvatting of conclusie en/of samenvatting. Bij het maken van een TV-programma is het belangrijk dat de kijker met een glimlach de uitzending uitgaat. Het voorbeeld bij uitstek is natuurlijk LuckyTV bij De Wereld Draait Door. Diezelfde truc kan je ook gebruiken in teksten. Denk dus aan een leuke uitsmijter.

Stap 5

Nu ga je schrijven! Omdat je zo gestructureerd te werk gaat, zal het bijna een invuloefening worden. Als je klaar bent, leg je de tekst even weg en ga je iets anders doen. Na een uur kijk je naar stap 1 en lees je de tekst nog een keer. Klopt alles? Laat je tekst dan door iemand anders lezen. Voer eventuele opmerkingen door en je kan publiceren!

Ben je verplicht om zo te werken? Nee. Maakt het je leven een stuk makkelijker? Ja. Het lijkt misschien een hoop werk maar uiteindelijk zal het je tijd en vooral frustratie besparen. Maar het belangrijkste is gewoon doen, doen, doen. Je moet eerst een heel veel slechte teksten schrijven om een goede tekst te schrijven. Net zoals je niet direct een Messi bent, zelfs als je barst van het talent. Daar is oefening voor nodig.

En nu gaan bloggen

Vorige week heb ik tijdens één van onze interne kennissessie's precies hetzelfde aan mijn collega's verteld. De eerste berichten zijn positief en ze gebruiken dit schrijfplan ook echt. Nu moet ik wel eerlijk zijn, we hebben sinds kort ook een stok achter de deur. Als je een week niet op jouw vaste dag hebt geblogd, moet je vijf euro in de pot doen. De week daarop ook niet geblogd? Tien euro in de pot. Drie weken op rij niet geblogd? Dan doet het echt pijn, 25 euro in de pot. Zo ver is het nog niet gekomen, maar de eerste 15 euro zitten in de pot. 

 

Wil je het schrijfplan downloaden zodat je het kunt gebruiken als je gaat bloggen? 

 

Download het schrijfplan