Bloggen is niet moeilijk, volhouden wel

De eerste vijf tot tien blogposts schrijven zichzelf, maar daarna wordt het een strijd. Dan gebeuren er meestal twee dingen:

  1. Je geeft het bloggen op;
  2. Je gaat schrijven om het schrijven.

Zonde van alle tijd en energie die je in die goede blogs hebt gestoken. Daarom raad ik altijd aan om te werken in series en tebloggen met een schrijfplan. Bedenk een aantal onderwerpen die bij je passen en benader ze van alle kanten. Vraag jezelf bij elk onderwerp af: wie, wat, waar, waarom, wanneer en hoe? Een zesdelige serie is geboren.

Hoe kies ik het juiste blogonderwerp?

Ik zou websites kunnen vullen met mijn passie voor sneakers, denim en eten maar dat brengt weinig brood op de plank. Sterker, ik werk om dat allemaal te kunnen bekostigen. Bloggen over mijn werk is moeilijker vol te houden, zeker in hectische periodes. De strategie wordt dan: wat irriteert mij of waar kan ik makkelijk iets van vinden. Daar schrijf ik dan snel wat over maar dat is geen duurzame contentstrategie.

Met data de contentkalender vullen

Om de beste onderwerpen te vinden, ben ik in de data gedoken. In dit geval die van Google Analytics. Daar staat nu ruim een jaar aan data in van onze lezers. Wie is eigenlijk onze lezer?

 

pr bureau fnke Beter bloggen op basis van data: Google Analytics

pr bureau fnke Beter bloggen op basis van data: Google Analytics 2

Dat is een man of vrouw die tussen de 25 en 44 jaar oud is en uit de regio Arnhem komt of uit de Randstad, met een uitschieter voor de regio Amsterdam.

pr bureau fnke Beter bloggen op basis van data: Google Analytics 3

Dan weet Google ook nog wat onze lezer leuk vindt, maar dat biedt voor mij nu nog geen meerwaarde.

Tot zover is het niet heel verrassend maar het geeft wel inzicht in hoe wij jou, de lezer, beter kunnen aanspreken. Met bijvoorbeeld metaforen of voorbeelden uit een stedelijke omgeving, die zullen waarschijnlijk meer aanspreken dan anekdotes over het platteland. Het hoeft ook niet zo formeel, voor woorden als bekostigen en vraagstuk had ik beter een synoniem kunnen zoeken. Check eens voor jezelf of jou idee van jouw lezer, klopt met wat Google Analytics je vertelt. 

Met Google Analytics de blogonderwerpen bepalen

Nu zoom ik dieper in op ons archief vol artikelen, welke vijf blogs hebben in 2016 het beste gescoord?

  1. Growth hack the shit out of Instagram
  2. Houden van is loslaten
  3. Red Wing: merk om van te houden
  4. O jee, ik ben lead link
  5. Hoe vind je de juiste influencers

Dit jaar gaan we dus onder andere bloggen over growth hacking, Instagram, ondernemen, passie voor mooie merken, Holacracy en influencer marketing. Daar blijft het niet bij, we zijn tenslotte een data-gedreven PR-bureau. Daarom gaan we nog meer schrijven over data-gedreven PR en zelf vind ik mediarelaties anno 2017 een interessant onderwerp om uit te diepen. Daarnaast zijn blogs over bloggen, zoals deze, ook goed voor de lange termijn.

Daarnaast is het belangrijk om te zorgen dat de inhoud van deze blogs up to date is. Door links toevoegen naar nieuwere artikelen en informatie die niet meer klopt, te verwijderen. Blijf deze blogs ook promoten op social.

Blogonderwerpen gevonden, nu contentkalender vullen

Ik heb nu acht onderwerpen gevonden waarop ik een blog of blogserie kan baseren. Door jezelf bij een onderwerp de 5W + H vragen te stellen, kom je sneller op ideeën. 

  • Wie: is al behandeld, namelijk Red Wing
  • Wat: Wat maakt een merk een mooi merk?
  • Waar: Waar vind je mooie merken?
  • Waarom: Waarom spreekt het ene merk meer aan dan het andere?
  • Wanneer: Wanneer is een merk zo goed dat je er van gaat houden? 
  • Hoe: Hoe word je van een saai merk een mooi merk?

Dit kunnen de titels van een blog worden maar dat hoeft niet. Voor mij zijn het meer denkrichtingen, die ik aan de hand van een schrijfplan of door vrij te associëren verder uitwerk. Soms levert dat niks op, nog vaker levert het een mooie blogpost op.

Data als inspirator

Het mooie is, al die inspiratie haal je gewoon heel makkelijk uit dat oersaaie Google Analytics! Zo krijg je blogs die zich makkelijker laten schrijven en die beter worden gelezen. Ze steunen namelijk op de successen uit het verleden. Er zijn nog meer bronnen die je kan gebruiken, zoals Coosto en Google Trends. Daarover meer in volgende blogs.

Data is prachtig, maar vergeet niet je gezonde verstand te gebruiken. De blogs die bij ons het allerbeste hebben gescoord in 2016, zijn de blogs waarin nieuwe medewerkers zich voorstellen of die met een vacature. Om dan maar mensen aan te nemen om de bezoekcijfers omhoog te krikken, zou een slechte strategie zijn voor hogere bezoekcijfers. Blijf ook bloggen over onderwerpen die je belangrijk of leuk vindt, dat is de beste strategie voor de lange termijn.