Hi, wie zijn jullie?

Wij zijn Whizpr, een bedrijf gespecialiseerd in PR, content en digitale marketing voor technologie- en lifestylebedrijven. Denk aan Google, HTC, Expedia, VMware, EMC, Dropbox, Exact, Ericsson en Groupon.

Wat doen jullie? (Marketing PR / Crisis / Corporate / Reputatie / B2C / B2B / iets anders)

We kijken bij alles wat hierboven staat door onze PR-bril. Daarbij staat pr voor publieke relaties. We richten ons niet alleen op de media, maar op alle doelgroepen van onze klanten. In de totale PR-mix zijn, naast pers, bijvoorbeeld sociale media, Google-ranking en betaalde media net zo belangrijk.

Hoe zijn jullie begonnen?

Willemijn Vader en ik hebben in 2011 het bedrijf overgenomen van de oprichter. Het bedrijf bestond toen tien jaar. Willemijn werkte er vanaf de oprichting, ik ben na anderhalf jaar bij Whizpr gestart. Op een gegeven moment waren we allebei toe aan een nieuwe uitdaging. We waren ervan overtuigd dat bij Whizpr blijven het leukst was. Daarom hebben we in 2008 een balletje opgegooid bij Ward van Beek. Hij zag het als een mooie gelegenheid het bedrijf aan ons over te dragen.

En waarom?

De kracht van Willemijn en mij zit in het goed bij elkaar passen van verschillende kwaliteiten. Zo is zij bijzonder sterk in het ontwikkelen van creatieve processen. Mijn passie is het concreet afmaken en implementeren ervan. Willemijn is dan ook Creatief Directeur en ik Algemeen Directeur. Deze gebundelde kracht heeft ons geholpen bij de transformatie van een traditioneel pr-bureau naar een bedrijf dat communicatie integraal benadert. Daarnaast vinden we elkaar blindelings in ambities, resultaatgerichtheid en visie. We willen het beste PR-, content- en digital-marketingbedrijf zijn voor technologiemerken.

Wat is er in jullie bestaan veranderd bij het bureau?

Veel. Whizpr bestond eerst volledig uit PR-adviseurs. Zij deden alles wat met het vak te maken had. Inmiddels is PR een bestanddeel van een mix met marketing en social media. Daarvoor zijn diverse specialismen nodig. Tegenwoordig vormen we dan ook teams op basis van de klantvraag. Zo hebben we nu een Content Team dat verantwoordelijk is voor het schrijven en redigeren van alle teksten die bij ons de deur uit gaan. Ook is er een Digital Team, dat gespecialiseerd is in digitale marketingcampagnes, het meetbaar maken van onze inspanningen op basis van afgesproken KPI’s, lead-generatie en het analyseren van data. Bovendien kijken we nu nog scherper dan voorheen naar de sterktes van onze medewerkers individueel en hun persoonlijke drijfveren. Zo bouwen we effectievere teams en zetten we mensen meer in hun kracht.

En in de wereld van PR?

Het begrip PR heeft een ruimere betekenis gekregen. Onze inspanningen zijn makkelijker te meten met de komst van alle online communicatiekanalen. Het is veel minder een black box waar klanten geld in stoppen, en er dan maar op moeten vertrouwen dat ze uiteindelijk positief in de media komen. Voor de resultaatgerichte pr-professional is die meetbaarheid een verademing.

Waar ligt ruimte voor PR in Nederland?

Echt meer tegen marketing aankruipen en bij beslissers aan tafel een plek durven innemen. Professionals in de PR weten heel goed hoe je relevante content maakt en doelgroepen benadert. We zouden veel meer met marketing moeten samenwerken. Marketing weet hoe de buyers journey eruit ziet en PR weet hoe je communiceert op basis van informatiebehoeftes. Een gouden combinatie. De meest succesvolle merken zijn consistent in hun communicatie over alle kanalen. Dát zou nu de verantwoordelijkheid moeten zijn van een PR-bureau. Of het nu een Facebookcampagne betreft, een column of een gesponsord evenement.

Hoe staat PR er voor in Nederland?

Ik zie een tweedeling. Ik hoor nog steeds van journalisten dat persberichten worden nagebeld. Om heel verdrietig van te worden. Tegelijkertijd zie ik fantastische geïntegreerde campagnes van de – vaak nieuwe – bureaus in de markt.

Wat vind je van FNKE en hoe wij PR benaderen?

FNKE is een goed voorbeeld van de nieuwe generatie PR-bureaus. Jullie vragen om toegang tot Google Analytics vóórdat je een campagne start. Dat is hoe het volgens mij hoort. Daarnaast vind ik jullie holacracy-aanpak een voorbeeld voor het nieuwe managen van je interne organisatie. De openheid in kennisdeling met ons vind ik bewonderenswaardig.

Wat is dé gouden tip voor FNKE?

Vaar je eigen koers en laat je niet afleiden door op het oog mooie kansen, die niet bijdragen aan je missie. Uiteindelijk krijgt ieder bureau de klanten die het verdient.

New kid on the blog:

Deel 1: Jos Govaart van Coopr