Eind jaren 90 startten de eerste blogs op het wereldwijde web. De blog begon als een online dagboek waar ieder zijn verhaal kwijt kon. Intussen heeft er een enorme groei plaatsgevonden en zijn blogs immens populair. Geen dagboek verhalen meer, maar informatieve en kritische artikelen op welk gebied dan ook. Ook het  bedrijfsleven is begonnen met bloggen.

Het lezen van andermans verhalen vinden we leuk en we vertellen maar al te graag ons eigen verhaal. Blogs vervullen de ongoing behoefte aan informatie. Bijkomend voordeel voor de blog: het gaat er bij de lezer als zoete koek in. Waarom zijn blogs dan zo populair? Het wij van WC-eend adviseren WC-eend principe is het antwoord. Blogs worden als onafhankelijk en informatief gezien, niet commercieel.

Bloggen is tegenwoordig dé manier om je bedrijf op de kaart te zetten. Ook bedrijfsblogs vervullen de informatiebehoefte en specialiseren zich op een vakgebied. Het vertellen van verhalen over je organisatie, de manier van werken of de kennis die het bedrijf beschikt geeft je organisatie aanzien en identiteit. Het succes achter blogs is het gemak. De lezer googled naar ‘hoe schrijf je goede content’ en klikt op een blog om te lezen hoe een bedrijf haar content maakt.

De blog schrijven is echter pas de laatste stap die behoort tot het bloggen. Het is belangrijk om als bedrijf eerst na te denken over wie de doelgroep is. Daarna moet je als blogger kijken naar kenmerken van de doelgroep zodat bijvoorbeeld tone-of-voice hierop afgestemd kan worden. Vervolgens, wanneer er informatie over de doelgroep beschikbaar is, kies je de juiste kanalen om op te bloggen. Ga je je blog ook publiceren op social media? Zo ja, welke kanalen passen dan bij de doelgroep?

Zijn we dan nu aangekomen bij de laatste stap, de blog schrijven? Nee. Het is belangrijk om eerst pijlers of een strategie te formuleren. Hierbij is het weer van belang dat er gekeken wordt naar de interesses van de doelgroep en de organisatie. Welke pijlers sluiten aan bij de informatiebehoefte van de doelgroep en bij de werkzaamheden en/of interesses van de organisatie? Door doelgroeponderzoek en te kijken naar de kennis van de organisatie kom je hierachter. Wanneer dit alles helder op papier staat kan het schrijven beginnen.

Een kort vierstappenplan voor het schrijven, wanneer de vorige stappen zijn doorlopen:

  1. Doe onderzoek naar het onderwerp
  2. Schrijf in een passende tone-of-voice
  3. Let met het schrijven op SEO, zo is de blog beter vindbaar in zoekmachines
  4. Content is king, maar het oog lust ook wat dus denk aan afbeeldingen

Stop reading, start blogging!