Veel onderzoek dus, voordat je maar een woord aan tekst hebt besteed. De kwaliteit van onderzoek maakt het onderscheid tijdens campagnes. Daarom frustreert het mij ook enorm dat de laatste 10 sollicitatiemails de volgende aanhef hebben:

 

Bij het doorklikken naar FNKE People, zie je namelijk in één oogopslag dat ons team bestaat uit twee mannen en één vrouw. Een beetje onderzoek op onze bedrijfspagina op Linkedin of door simpelweg door te klikken op de profielfoto's, laat zien dat er twee partners en een Junior PR consultant zijn. Ik sluit de vacature notabene af met mijn naam en telefoonnummer. Hoe moeilijk kan het zijn?

Hippe club

Bij het lezen van onze blogs en het doorploeteren van onze website, laten wij duidelijk zien dat FNKE geen stijve en afstandelijke club is. Wij tutoyeren altijd en op onze social kanalen zie je dat wij van een feestje houden.

Toch lezen wij hier in de meeste motivatiebrieven niets van terug. Vrijwel in geen enkele brief wordt er gerefereerd aan actualiteiten. Niemand maakt een speelse verwijzing naar een recent succes of gebruikt een goed gelezen blog als haakje. Niemand van de sollicitanten heeft zich überhaupt ingeschreven voor de nieuwsbrief.

Stel vragen

Is het onduidelijk aan wie je de brief moet richten? Dan bel je even, ook ontzettend belangrijk in ons vak.

Noem me ouderwets, een mopperkont of veeleisend. Misschien heb je wel gelijk, maar van een nieuwe ervaren collega die samen met ons de wereld gaat veroveren verwachten wij in ieder geval dat hij of zij onderzoekt wie wij zijn. Zodat minstens één van onze namen in de aanhef wordt gebruikt.

Wij geven de hoop niet op en zoeken door naar een winnaar, die samen met ons werkt aan het verwezenlijken van onze ambities. Voor de rest gaan sollicitatiemails met ‘Geachte heer/mevrouw’ ongelezen de prullenbak in.